Co więc jem na obiad zamiast mięsa? Na przykład kotlety z grochu, ciecierzycy, fasoli czy soi (klik).
Zapraszam na mój ulubiony przepis :)
Składniki
- szklanka grochu (połówki)
- 3-4 pieczarki
- 1 cebula
- 1 jajko
- mąka ryżowa (może być zwykła pszenna, jeśli tolerujecie gluten)
- pieprz, sól, natka pietruszki, koperek, kozieradka
- olej rzepakowy do smażenia
Pieczarki i cebulę posiekać drobno i podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać do zmiksowanego grochu wraz z jajkiem i przyprawami, a następnie dodawać tyle mąki, aby masa była dość zwarta i dało się formować kotlety. Smażyć z obu stron na złocisty kolor.
Z podanej "bazy" składników można zrobić również kotlety z soczewicy, ciecierzycy, fasoli czy soi - wystarczy zamienić w składnikach groch na np. fasolę i dodać w takiej samej ilości :)
Buziaki!
Przepis dodaję do akcji "Wielkanoc bez glutenu".
Apetycznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńDzięki za udział w akcji.