Dzisiejsza pogoda może nie zachęca do grillowania (przynajmniej u mnie), ale ja i tak sezon grillowy uważam już od pewnego czasu za rozpoczęty :)
Kilka dni temu raczyłam Was dwoma sosami idealnymi m.in. do szaszłyków, a dziś przyszła wreszcie pora na rzeczone szaszłyki :)
Zapraszam...
Szaszłyki (ilość składników na 9 sztuk)- 3 papryki kolorowe
- 200g pieczarek
- 1 średnia cukinia
Marynata do warzyw:
- 6 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- łyżeczka ziół prowansalskich
- garam masala, pieprz, papryka słodka
- 3 ząbki czosnku
Warzywa oraz pieczarki myjemy i osuszamy. Cukinię obieramy i kroimy w plastry. Paprykę kroimy w kostkę (kawałki o średnicy 2-3cm). W sporym naczyniu łączymy ze sobą olej, zioła, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie do tak przyrządzonej marynaty dodajemy pokrojone warzywa, mieszamy i odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Po tym czasie kroimy pieczarki w plastry i nadziewamy razem z warzywami na szpikulce do szaszłyków.
Zapiekamy w piekarniku w 180 stopniach przez 20-25 minut lub grillujemy przez około 10-15 minut. Można podawać je z aromatycznymi sosami (moje propozycje sosów - pomidorowego oraz soczewicowo-miętowego TUTAJ) lub grillowanym pieczywem.
Mniam pychotka, wygląda apetycznie !
OdpowiedzUsuń