dzisiaj - moja ulubiona kasza plus wszystko co się akurat nawinęło i kombinowany sos pieczarkowy, który zdecydowanie polubią dietujący : )
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej
- pół średniego brokuła
- garść fasolki szparagowej
- pół kubeczka małego jogurtu naturalnego - ok. 100g
- 2-3 pieczarki
- łyżka oleju lnianego
- natka pietruszki, koperek, pieprz, sól, ząbek czosnku
Brokuła dzielimy na różyczki, fasolkę szparagową oczyszczamy z części niejadalnych (końcówki i "wąsy"). Fasolkę i brokuła gotujemy na parze przez około 30minut (brokuła można dorzucić chwilkę po fasolce, np. po 10 minutach). Podczas, gdy warzywa i kasza się gotują - przygotowujemy sos. Pieczarki kroimy w drobną kosteczkę i dusimy przez chwilkę na patelni. Gdy pieczarki zmiękną, odstawiamy je do ostygnięcia. Siekamy natkę i koperek, mieszamy z jogurtem i olejem lnianym, dodajemy pieczarki, doprawiamy.
Na talerzu układamy kaszę, na niej ugotowane warzywa i całość polewamy sosem.
Tak wygląda smakowicie, ze az zachciało mi sie gotować kaszę. Rewelacyjny pomysł. Polecam https://www.facebook.com/AllevoJedzIChudnij/app_387030424731412 tu jest kopalnia fajnych porad i przepisów.
OdpowiedzUsuńSos już spisany. Będzie idealny do kotlecików jaglanych :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wygląda! Jestem marnym kucharzem, gotuję jedynie podstawowe potrawy.
OdpowiedzUsuń