Zdecydowałam jednak, że ten przepis zdecydowanie jest wart publikacji, nawet jeśli nie jestem specjalnie dumna z "oprawy graficznej". :) Pożarłam to danie w pracy w tempie ekspresowym i żałowałam, że zrobiłam tylko 1 porcję. Definitywnie - doczeka się powtórzenia.
Składniki (na 2 porcje)
- 1 woreczek ryżu brązowego
- kilka plasterków cukinii
- szklanka ugotowanej ciecierzycy
- pół papryki czerwonej
- kilka pieczarek (opcjonalnie)
- olej ryżowy (u mnie olej ryżowy Oleofarm)
- sos sojowy
- garam masala lub curry, pieprz, koperek, majeranek, kozieradka (opcjonalnie)
Ryż gotujemy. Pieczarki i paprykę kroimy w niewielką kosteczkę. Na patelnię wlewamy mniej więcej łyżkę oleju i podsmażamy na nim pieczarki, aż puszczą soki i zmiękną. Dodajemy paprykę, cukinię i podlewamy delikatnie wodą lub bulionem, aby mogły się chwilę poddusić. Doprawiamy, dodajemy ciecierzycę i ugotowany ryż. Mieszamy i pakujemy albo zajadamy!
Przepis dodaję do akcji "Przywołujemy wiosnę!!!".
Agatko, wygląd wyglądem, ale smak na pewno przepyszny :)) same dobre składniki :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
Wow, super :) spróbuję w czwartek, najgorszy dzień mojego tygodnia, cały poza domem. Co można zamiast sosu sojowego?
OdpowiedzUsuńTrafiłam na Twojego bloga od Belli i bardzo się z tego cieszę, bo bardzo spodobały mi się Twoje przepisy :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!