poniedziałek, 16 września 2013

jak nie zbankrutować chcąc się zdrowo odżywiać - zapowiedź nowej serii

witajcie!
postanowiłam utworzyć na blogu nową serię wpisów - trochę o moich trikach dotyczących zdrowego odżywiania. jako przyszła pani dietetyk (i osoba dbająca o to, co wkładam do ust) mam ich całkiem sporo.
zakładam, że czytają to osoby, które wiedzą co i jak, czytają składy i są w stanie w miarę ocenić czy produkt, który trzymają w ręce warto włożyć do koszyka.
stąd też w serii tej nie będę się rozwodzić nad czytaniem składów czy oszukiwaniem przez producentów. uważam, że na blogach koleżanek po fachu (i nie tylko) napisane zostało już na ten temat wystarczająco dużo.
źródło: weheartit.com
 
dla osób, które jednak są świeże w temacie polecę kilka dobrych tekstów na ten temat:

wartościowych wpisów na temat jest oczywiście dużo, dużo więcej, ale myślę, że wymienione przeze mnie powyżej zawierają sporo dobrych, wiarygodnych informacji, które zdecydowanie wystarczą jako podstawy do zrozumienia tematu.
żródło: weheartit.com
pierwszego wpisu z moimi trikami spodziewajcie się jeszcze w tym tygodniu : ) zapraszam więc do śledzenia mojego bloga, by tego nie przegapić.

obserwuj mnie przez bloglovin
polub mój fanpage na facebooku

10 komentarzy:

  1. bardzo fajny pomysł. Też myślałam, żeby obalić na swoim blogu mit "zdrowe żywienie jest drogie", więc tym chętniej poczytam o Twoich pomysłach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo przydatny post. Zaraz się biorę za czytanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ooo, to jest świetny pomysł! Na pewno będę śledzić na bieżąco :) dzięki za linki, sporo już wiem i zaraz będę sprawdzać, czy mogę z nich się dowiedzieć czegoś nowego.

    OdpowiedzUsuń
  4. ooo nie zdj z maka ; DD
    koniec diety ...
    nie no żartuje ; )

    OdpowiedzUsuń
  5. świetny pomysł :D
    ja jestem na etapie poszukiwania rad na temat "jak nie zbankrutować będąc nowym, jedynym w rodzinie bezglutenowcem" :D ciężko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie takie trudne, ziemniaki i ryż nie są zbyt drogie, kasze również. Droższe są makarony gryczane i jaglane, ale warto mieć swój własny np. do rosołu - nie musisz odmawiać rodzinie wspólnego obiadu w niedzielę :) też jestem jedynym bezglutenowcem, beznabiałowcem i zdrowo odżywiającą się osobą w rodzinie. Reszta preferuje domowe jedzenie w pełnej krasie, ale dzięki mnie trochę inaczej jedzą, bo z czasem się docieramy :)

      Jeśli np. mama smaży schabowe, to zawsze pyta, czy będę jadła, bo wtedy włącza się opcja bez panierki :) i jakoś to działa, mimo że sama się nie utrzymuję.

      Usuń
  6. Dziękuję za ten post! Jest bardzo przydatny.

    OdpowiedzUsuń
  7. Należy gotować przede wszystkim w domu, a nie jeść na mieście...

    OdpowiedzUsuń
  8. Ostatnio kupiłam w Netto za 3,99 chrupki błonnikowe z siemieniem lnianym (marka Granex). Mają tylko naturalne cukry i bardzo je lubię do jogurtu.

    OdpowiedzUsuń

szukaj po składnikach...

amarantus (6) avocado (1) bajaderki (1) banan (12) batat (1) batony (1) bez cukru (18) bez jajek (17) bez mąki (11) bez mleka (10) bez nabiału (10) bezglutenowe (25) błonnik (67) boże narodzenie (7) bób (3) brokuły (7) budyń (4) bułki (2) candida (1) cebula (20) chałki (1) ciasta (12) ciasta czekoladowe (5) ciasta z owocami (5) ciasta z warzywami (3) ciasteczka (11) ciecierzyca (4) ciekawostki (25) cukinia (14) curry (16) czekolada (10) czytelnicy pytają (3) daktyle (6) dania mączne (7) desery (37) dieta strukturalna (3) dietetyczne (79) do chleba (19) drożdże (7) drożdżowe (5) dynia (6) fasola (7) fasolka szparagowa (7) fleksitarianizm (1) granola (3) groch (1) groszek (3) gruszka (2) herbata (2) jabłka (16) jagody (1) jeden garnek (8) jogurt naturalny (25) kakao (31) kanapki (14) kapusta biała (1) kapusta czerwona (1) kapusta kiszona (1) kapusta pekińska (4) kapusta włoska (2) karob (11) kasza (7) kasza gryczana (3) kasza jaglana (10) kasza manna (1) kaszka (4) koktajl (4) korzenne (1) kotlety (3) kukurydza (3) kurczak (2) kuskus (2) liebster blog (1) lunchcoach (1) makaron (9) maliny (7) marchewka (21) marynata (1) mazurki (1) mączne (1) mąka kukurydziana (8) mąka orkiszowa (21) mąka owsiana (14) mąka pszenna (23) mąka ryżowa (4) mąka z quinoa (6) mąka żytnia (12) mięso (7) migdały (1) miód (3) mleko (23) mleko roślinne (14) muffiny (13) na wynos (71) napoje (2) niskokaloryczne (48) niskotłuszczowe (33) obiad (49) obiad wegański (13) olej kokosowy (3) oliwki (7) omlet (3) orient (1) orzechy (19) otręby (30) owoce (24) owsianka (5) pancakes (11) papryka (23) pasztet (5) pełnoziarniste (51) pieczarki (11) piernik (2) pizza (3) płatki (22) pomidory (17) por (3) proste (87) przetwory (4) przyjęcia (14) quinoa (9) rabarbar (6) rodzynki (11) roszponka (1) ryba (3) ryż (2) ryż brązowy (9) sałatki (3) seler (11) ser (8) sernik (3) sezam (6) siemię lniane (23) słonecznik (1) smażone (3) soczewica (7) soja (5) sposób na warzywa (43) stewia (1) strączkowe (1) surówki (7) szarlotka (1) szpinak (4) szybkie (82) śliwki (6) śniadanie (46) świeże zioła (38) tapioka (1) testowanie (40) tortilla (3) truskawki (4) tuńczyk (5) versatile blogger award (1) warsztaty kulinarne (1) wątróbka (1) wegańskie (8) wegetariańskie (9) wegetariańskie łakocie (26) wędlina (4) wielkanoc (10) wiem co jem (2) winogrona (1) wiórki kokosowe (21) współpraca (5) zapiekanki (2) zdrowe (113) zdrowy podwieczorek (19) ziemniak (9) zrób to sam (39) zupa (7) żurawina (6)