niedziela, 4 maja 2014

O dwóch sosach idealnych na grilla, do kanapek, do obiadu i... w sumie do wszystkiego!

Majówka, wiosenne spotkania ze znajomymi przy grillu, długie letnie wieczory... Nie wiem jak Wy, ale ja kocham tę część roku za dostępność świeżych warzyw, sezonowych owoców, pogodę umożliwiającą spacery czy chodzenie w sukienkach i możliwość grillowania na świeżym powietrzu. Z takiej okazji powstał właśnie ten przepis. : )
Przedstawiam dzisiaj dwa mistrzowskie sosy - pierwszy klasyczny, z nutką pikanterii, banalnie prosty do wykonania nawet w towarzystwie przedszkolaka, bez użycia ognia i niebezpiecznych narzędzi. Drugi - niecodzienny, równie prosty, bardzo smaczny i świeży. Coś dla miłośników eksperymentów kulinarnych, ale i dla spragnionych nowości zjadaczy chleba.

na zdjęciu szaszłyki wegetariańskie z poniższymi sosami,
przepis wkrótce!

Sos pomidorowy (ilość składników na ~200ml słoiczek):
  • puszka pomidorów (lub 250g świeżych)
  • 50g koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • zioła, najlepiej świeże - bazylia, oregano, majeranek
  • pół łyżeczki tandoori masala (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Pomidory odsączamy z zalewy i miksujemy blenderem na gładką masę. 
Dodajemy koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy i mieszamy.





Sos soczewicowo-miętowy ze słonecznikiem (ilość składników na około pół szklanki sosu, można podwoić):
  • pół szklanki soczewicy czerwonej
  • 2 łyżki słonecznika
  • garść liści świeżej mięty
  • sól, pieprz
Soczewicę gotujemy w szklance wody przez około 10-15 minut. 
Ziarna słonecznika prażymy przez minutę lub dwie na suchej patelni, na średnim ogniu, energicznie mieszając i potrząsając patelnią. 
Odsączamy soczewicę z nadmiaru wody i miksujemy blenderem na gładką pastę wraz z podprażonymi ziarnami. 
Liście mięty siekamy drobno i łączymy ze zmiksowaną soczewicą wraz z pozostałymi przyprawami.





Przepis dodaję do akcji "Na majówkę".

5 komentarzy:

  1. Om nom nom, sos pomidorowy własnej produkcji najlepszy, już wiem, co dzisiaj zjem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają przepysznie, chyba sama nie wpadłabym na zrobienie sosu z soczewicy, świetny pomysł z dodaniem pasty tandori do sosu musze wypróbować koniecznie!. Sezon grillowy się zaczyna, będą idealne :3

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak ktoś nietoleruje pomidorów to o wiele fajniejszym zamiennikiem jest sos paprykowy :)
    Ten drugi brzmi fajnie, być może kiedyś wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Brzmi to wszytko mucio dobrze, w pierwszym masala w drugim soczewica erg zrobię na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowite te szaszłyki, a pomidory wprost kocham! :D
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń

szukaj po składnikach...

amarantus (6) avocado (1) bajaderki (1) banan (12) batat (1) batony (1) bez cukru (18) bez jajek (17) bez mąki (11) bez mleka (10) bez nabiału (10) bezglutenowe (25) błonnik (67) boże narodzenie (7) bób (3) brokuły (7) budyń (4) bułki (2) candida (1) cebula (20) chałki (1) ciasta (12) ciasta czekoladowe (5) ciasta z owocami (5) ciasta z warzywami (3) ciasteczka (11) ciecierzyca (4) ciekawostki (25) cukinia (14) curry (16) czekolada (10) czytelnicy pytają (3) daktyle (6) dania mączne (7) desery (37) dieta strukturalna (3) dietetyczne (79) do chleba (19) drożdże (7) drożdżowe (5) dynia (6) fasola (7) fasolka szparagowa (7) fleksitarianizm (1) granola (3) groch (1) groszek (3) gruszka (2) herbata (2) jabłka (16) jagody (1) jeden garnek (8) jogurt naturalny (25) kakao (31) kanapki (14) kapusta biała (1) kapusta czerwona (1) kapusta kiszona (1) kapusta pekińska (4) kapusta włoska (2) karob (11) kasza (7) kasza gryczana (3) kasza jaglana (10) kasza manna (1) kaszka (4) koktajl (4) korzenne (1) kotlety (3) kukurydza (3) kurczak (2) kuskus (2) liebster blog (1) lunchcoach (1) makaron (9) maliny (7) marchewka (21) marynata (1) mazurki (1) mączne (1) mąka kukurydziana (8) mąka orkiszowa (21) mąka owsiana (14) mąka pszenna (23) mąka ryżowa (4) mąka z quinoa (6) mąka żytnia (12) mięso (7) migdały (1) miód (3) mleko (23) mleko roślinne (14) muffiny (13) na wynos (71) napoje (2) niskokaloryczne (48) niskotłuszczowe (33) obiad (49) obiad wegański (13) olej kokosowy (3) oliwki (7) omlet (3) orient (1) orzechy (19) otręby (30) owoce (24) owsianka (5) pancakes (11) papryka (23) pasztet (5) pełnoziarniste (51) pieczarki (11) piernik (2) pizza (3) płatki (22) pomidory (17) por (3) proste (87) przetwory (4) przyjęcia (14) quinoa (9) rabarbar (6) rodzynki (11) roszponka (1) ryba (3) ryż (2) ryż brązowy (9) sałatki (3) seler (11) ser (8) sernik (3) sezam (6) siemię lniane (23) słonecznik (1) smażone (3) soczewica (7) soja (5) sposób na warzywa (43) stewia (1) strączkowe (1) surówki (7) szarlotka (1) szpinak (4) szybkie (82) śliwki (6) śniadanie (46) świeże zioła (38) tapioka (1) testowanie (40) tortilla (3) truskawki (4) tuńczyk (5) versatile blogger award (1) warsztaty kulinarne (1) wątróbka (1) wegańskie (8) wegetariańskie (9) wegetariańskie łakocie (26) wędlina (4) wielkanoc (10) wiem co jem (2) winogrona (1) wiórki kokosowe (21) współpraca (5) zapiekanki (2) zdrowe (113) zdrowy podwieczorek (19) ziemniak (9) zrób to sam (39) zupa (7) żurawina (6)