wtorek, 24 września 2013

muesli śniadaniowe z kaszą jaglaną według pięciu przemian

W moim poprzednim poście z udziałem kaszy jaglanej pisałam dokładniej o moim sposobie jej gotowania, tak by zapobiec przywieraniu - zapraszam do odświeżenia tematu.
Poniższy przepis pochodzi ze wspaniałej książki Ewy Dobek pt. "5 przemian w kuchni i w życiu". 
Czy rzeczywiście gotowanie wg pięciu przemian wpływa na smak, energię i strawność potraw - oceńcie sami. Ja pamiętam przede wszystkim prawdziwe uczucie sytości, jakie poczułam po zjedzeniu zawartości mojej miseczki (co mi się zwykle rzadko zdarza). Odkąd spróbowałam tej wersji po raz pierwszy - zajadam się nią codziennie. :)
Jak to w Kuchni pięciu przemian - składniki należy dodawać w odpowiedniej kolejności. W tym przepisie dla ułatwienia wypisałam je w kolejności dodawania do potrawy. 


Składniki (na 2-3 porcje)
  • 1/2 l wrzątku (w mojej modyfikacji połączyłam wodę z mlekiem sojowym w proporcji 1:1)
  • 3/4 filiżanki kaszy jaglanej
  • 1 banan (pokrojony w plastry)
  • szczypta imbiru
  • szczypta soli
  • 1 starte jabłko
  • szczypta kurkumy
  • 1 łyżka słonecznik
  • szczypta cynamonu
  • łyżka masła
  • 1/2 filiżanki płatków owsianych
Do gotującej się wody wrzucamy kaszę jaglaną i banana. Następnie dodajemy szczyptę imbiru, soli i starte na tarce jabłko. Delikatnie mieszamy i dodajemy kurkumę, słonecznik, cynamon, masło. Łączymy ze sobą wszystkie składniki, po czym wrzucamy do garnka płatki owsiane i gotujemy całość na małym ogniu jeszcze przez kilka minut (nie mieszamy!). Następnie wyłączamy płomień i odstawiamy garnek z kaszą nakryty szczelnie pokrywką na kolejne 5-10 minut, po których danie będzie gotowe do spożycia :)


Przepis dodaję do akcji "Jabłko z cynamonem".

7 komentarzy:

  1. Już mi się podoba, zrobię jutro coś podobnego z ryżem, którego mam ogromne zapasy. Nawet imbir się gdzieś uchował, dziękuję za pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszny, zdrowy początek dnia! takie śniadania mogłabym jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hej, Agatko :)
    Chciałabym się spytać w związku z płatkami owsianymi. Bo ostatnio moja mama gdzieś w telewizji nasłuchała się, że po owsiankach trzeba dużo pić, ale nie jest pewna czy to na pewno była mowa o nich... mnie się wydawało, że chodziło o otręby :) Czy po zjedzonej owsiance też trzeba pić dużo płynów? Mama jest przerażona, że prawie codziennie jem płatki owsiane ;))
    Julia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. witam :)
      Twoja mama na pewno słyszała o otrębach :) otręby wiążą wodę w organizmie i dlatego musimy podczas ich spożywania więcej pić. same płatki owsiane nie mają w sobie tak dużo błonnika i nie wywołują tak silnego efektu, więc nie masz się o co martwić. jeśli pijesz codziennie około 2 litrów płynów (nie licząc kawy i czarnej herbaty) to możesz spać spokojnie :)
      pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  4. Fajny przepis, zrobiłam wiele razy, pyszne i zdrowe.

    OdpowiedzUsuń

szukaj po składnikach...

amarantus (6) avocado (1) bajaderki (1) banan (12) batat (1) batony (1) bez cukru (18) bez jajek (17) bez mąki (11) bez mleka (10) bez nabiału (10) bezglutenowe (25) błonnik (67) boże narodzenie (7) bób (3) brokuły (7) budyń (4) bułki (2) candida (1) cebula (20) chałki (1) ciasta (12) ciasta czekoladowe (5) ciasta z owocami (5) ciasta z warzywami (3) ciasteczka (11) ciecierzyca (4) ciekawostki (25) cukinia (14) curry (16) czekolada (10) czytelnicy pytają (3) daktyle (6) dania mączne (7) desery (37) dieta strukturalna (3) dietetyczne (79) do chleba (19) drożdże (7) drożdżowe (5) dynia (6) fasola (7) fasolka szparagowa (7) fleksitarianizm (1) granola (3) groch (1) groszek (3) gruszka (2) herbata (2) jabłka (16) jagody (1) jeden garnek (8) jogurt naturalny (25) kakao (31) kanapki (14) kapusta biała (1) kapusta czerwona (1) kapusta kiszona (1) kapusta pekińska (4) kapusta włoska (2) karob (11) kasza (7) kasza gryczana (3) kasza jaglana (10) kasza manna (1) kaszka (4) koktajl (4) korzenne (1) kotlety (3) kukurydza (3) kurczak (2) kuskus (2) liebster blog (1) lunchcoach (1) makaron (9) maliny (7) marchewka (21) marynata (1) mazurki (1) mączne (1) mąka kukurydziana (8) mąka orkiszowa (21) mąka owsiana (14) mąka pszenna (23) mąka ryżowa (4) mąka z quinoa (6) mąka żytnia (12) mięso (7) migdały (1) miód (3) mleko (23) mleko roślinne (14) muffiny (13) na wynos (71) napoje (2) niskokaloryczne (48) niskotłuszczowe (33) obiad (49) obiad wegański (13) olej kokosowy (3) oliwki (7) omlet (3) orient (1) orzechy (19) otręby (30) owoce (24) owsianka (5) pancakes (11) papryka (23) pasztet (5) pełnoziarniste (51) pieczarki (11) piernik (2) pizza (3) płatki (22) pomidory (17) por (3) proste (87) przetwory (4) przyjęcia (14) quinoa (9) rabarbar (6) rodzynki (11) roszponka (1) ryba (3) ryż (2) ryż brązowy (9) sałatki (3) seler (11) ser (8) sernik (3) sezam (6) siemię lniane (23) słonecznik (1) smażone (3) soczewica (7) soja (5) sposób na warzywa (43) stewia (1) strączkowe (1) surówki (7) szarlotka (1) szpinak (4) szybkie (82) śliwki (6) śniadanie (46) świeże zioła (38) tapioka (1) testowanie (40) tortilla (3) truskawki (4) tuńczyk (5) versatile blogger award (1) warsztaty kulinarne (1) wątróbka (1) wegańskie (8) wegetariańskie (9) wegetariańskie łakocie (26) wędlina (4) wielkanoc (10) wiem co jem (2) winogrona (1) wiórki kokosowe (21) współpraca (5) zapiekanki (2) zdrowe (113) zdrowy podwieczorek (19) ziemniak (9) zrób to sam (39) zupa (7) żurawina (6)